.

CMYK Nedir?

Ticari bir baskı hizmetiyle herhangi bir şey yazdırdıysanız, muhtemelen CMYK terimini duymuşsunuzdur. Ama ne anlama geliyor ve neden önemlidir? CMYK'nın tanımını, baskı için bu renk sürecini neden kullandığımızı ve baskı tasarımlarınızda doğru renkleri kullandığınızdan nasıl emin olacağınızı gelin birlikte değerlendirelim.

Baskıda CMYK nedir?

CMYK kısaltması Cyan, Magenta, Yellow ve Key karşımıza çıkar: bunlar yazdırma işleminde kullanılan renklerdir. Bir matbaa, bu dört renkten görüntü oluşturmak için mürekkep noktaları kullanır. 'Key' aslında siyah anlamına gelir. Görüntünün sonucunu belirlemek için kullanılan ana renk olduğu için buna Key (Anahtar) denir. Siyah mürekkep derinlik ve gölgeleme sağlarken, diğer renkler nasıl karıştırıldıklarına bağlı olarak spektrumda farklı renkler oluşturur. Örneğin, Cyan (Camgöbeği) ve Yellow (Sarı), biri diğerinin üzerine geldiğinde yeşil bir renk oluşturur.

Gerçek Siyah ve CMYK

Teknik olarak, camgöbeği, macenta ve sarıyı birbirine eşit ve büyük miktarlarda eklerseniz, siyah oluşturacaktır. Bununla birlikte, mürekkebin safsızlıkları nedeniyle, gerçek siyahın yeniden oluşturulması zordur - bu nedenle yazıcılar, diğer renklerle birlikte siyah mürekkep (K) içerir. CMYK renkleri RGB renklerden daha koyu olma eğilimindedir çünkü bu daha az geniş bir spektrumdur.

Tüm renklerin% 100'üne sahip olduğunuzda (C% 100, M% 100, Y% 100 ve K% 100), bu düz siyahtır. Benzer şekilde, tüm renkleri % 0'a ayarladığınızda, baskınız tamamen boş çıkacaktır.

Yazıcılar Neden CMYK Kullanır?

Bazı ticari yazıcılar RGB olarak yazdırır, ancak çoğu (anında yazdırma dahil) yalnızca CMYK olarak yazdırır. Bunun nedeni, mevcut renk yelpazesi sayesinde CMYK'nın standartlaştırılmasının daha kolay olmasıdır. Bu, tüm baskı ürünlerinizin baskı çalışması boyunca mükemmel şekilde tutarlı görünmesini sağlayabileceğimiz anlamına gelir. RGB'de o kadar çok dakika varyasyonu olabilir ki, bir baskı işleminde veya hatta farklı baskı çalışmaları arasında renklerin tutarlılığını garanti etmek neredeyse imkansızdır.

CYMK, bir GMG tarayıcı ve ilgili yazılım kullanılarak izlenebilir. Bu, her bir makinenin kendine has özelliklerine bakılmaksızın, her baskı makinesinin standart bir renk üretecek şekilde kalibre edilmesine olanak tanır. Bu nedenle, ticari matbaalar CMYK'yı en sık kullanır, çünkü bu, baskı çalışmalarında ve ayrıca makineler arasında renk tutarlılığını sağlamaya yardımcı olur.

Bir başka büyük neden de, kağıda baskı yaptığınızda, beyaz bir tuvale pigmentli renkler ekleyerek onu koyulaştırmanızdır - bu yüzden baskı için eksiltici, CMYK renkleri kullanıyoruz.

Bizi Arayın Whatsapp